Atitudine sau altitudine ? Ambele! Pentru că aceste două cuvinte pot descrie perfect Transfăgărășanul.

Se zice că sunt în lume drumuri, pe care neapărat trebuie să pășești. Măcar o singură dată în viață. Dacă ar fi să întocmesc o listă, Transfăgărășanul, această locație nemaipomenită, și-ar face spațiu în topul preferințelor mele.
Șoseaua Transfăgărășanului începe în județul Argeșului (localitatea Bascov) și se finisează în Sibiu (localitatea Cârțișoara), traversând cel mai înalt lanţ muntos din România, Munţii Făgăraş, pe o distanţă de 92 km. În total, traseul are 151 de kilometri. Altitudinea maximă fiind de 2042 m, în regiunea Lacului Bâlea.
Însă, acest drum nu este în permanență accesibil, din cauza averselor de ploaie dese și a avalanșelor. Există, în unele perioade, și pericol de prăbușire a stâncilor. De obicei, drumul se deschide în luna iunie și se închide în octombrie. De aici rezultă că această destinație trebuie programată de timpuriu, consultând diverse surse.
Acestea sunt câteva detalii pe care le-am memorat și am ținut să le împărtășesc cu voi.
Acum, un pic despre SENZAȚII și EMOȚII. La desert.

- Pentru mine această escapadă a fost pur și simplu o gură de aer proaspăt și curat.
- Este un drum de care, cu siguranță, îmi va fi dor.
- Este un loc unde se pot naște noi idei, gânduri. Cum să nu miște ceva din tine, când ești înconjurat de munți jur – împrejur și aproape ajungi cerul cu degetul mic ? Cum să nu reacționeze inima ta la atâta frumusețe și atâta viață ? Cum să nu te raportezi și tu la splendoarea și măreția din preajma ta ?
- M-am convins a câta oară că Natura ne vorbește, ne inspiră, ne fortifică toate simțurile, ne îndeamnă să căutăm naturalețe și firesc, ne povestește că toate în lume se leagă și se dezleagă, se succed și se preced, tot e așa cum trebuie să fie, iar tu ești doar o stea, de pe un cer cu miliarde de lumini aprinse.
- Când călătorești, mai intâi observi peisaje noi în jur, apoi descoperi și ceva nou în tine.
- Transfăgărășanul te lasă cu multe imagini, care rămâm pe retină timp îndelungat
- M-a cucerit această locație, cu siguranță o să ne mai revedem.
- Vă recomand să escaladați acest traseu deosebit, dacă aveți nevoie de energie și niște verde în inimă. Pe mine m-a ajutat.
Încă câteva obiective turistice din preajmă, care merită atenție :
- Bâlea Lac este cel mai înalt punct de-a lungul traseului, ajungând la 2042 m altitudine. Astfel, este mereu cu putință să vezi zăpadă în jurul lui, chiar și vara. Poți admira Transfăgărășanul de la înălțime. De la înălțimea fericirii și încântării pentru ceea ce vezi. E o minunăție când vezi cum se sărută cerul și muntele și apa.
- Cascada Capra fascinează prin debitul său mare, având o cădere de apă de peste 40 de metri. Constituie 1960 metri altitudine.
- Mănăstirea Curtea de Argeș merita vizitată prin clasa XI-a, când scriam esee și comentarii literare despre Meșterul Manole și Ana, marele sacrificiu din literatura română, în numele creației. Legendele mișună că anume aici a fost zidita Ana și anume aici Meșterul Manole s-ar fi aruncat în fântână.
Pe Argeş în gios,
Pe un mal frumos,
Negru-vodă trece
Cu tovarăşi zece. - Cetatea Poenari…ah, 1480 trepte au meritat tot efortul și toate off-urile de pe drum. Cetatea este un monument istoric pe un vârf de munte, unde au rămas câteva ruini. Aici, Vlad Țepeș, se refugia și se apăra de otomani. Așezarea fiind dotată cu turnuri, ziduri și dependințe.
- Barajul Vidraru îți poate oferi o priveliște armonioasă dintre factorul antropic și natură. Sinergie, nu alta.
- Muzeul Cetății Făgărașului este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am vizitat pănă acum. Are o istorie de peste 600 ani. A servit ca castel, ca temniță și închisoare, apoi iarăși reședință. E atât de mare, îl poți admira o zi întreagă. Castelul i-a fost oferit în dar Doamnei Stanca, de către soțul său, Mihai Viteazu.
Pe mine m-au impresionat istorioarele captivante despre această cetate. Vă sugerez să citiți aici mai multă informație.

Când hotărăști să investești într-o călătorie, nu uita că invesești în propriile tale culori și trăiri. Câtă frumusețe zace în această lume mare și mică. Dacă aș fi pasăre …
